Metabolická kuchařka, tištěná verze
Tištěná verze kuchařky. Obsahuje 70 receptů + 10 návrhů na snídani.
Kuchařka je vhodná především pro účastníky programu Metabolic Balance, v přísné fázi bez oleje. Těžit s ní ale mohou všichni, kteří chtějí vařit rychle, hravě a zdravě. I zastánci bezlepkové diety se mohou inspirovat – za předpokladu, že vynechají žitný chléb nebo žitnou mouku.
Rady, které Vám přinášíme, pocházejí z největší části z dlouholeté praxe autorek a z lásky k vaření. Částečně jsou to ale i recepty, které jsme potkaly tu i tam a přizpůsobily je požadavkům programu Metabolic Balance.
Všechny recepty jsou velmi jednoduché a rychlé, jejich příprava by neměla trvat déle než 20 minut. A troufáme si tvrdit, že je zvládne i kuchař začátečník. Mnohé z nich jsou vhodné do krabičky s sebou – pro snazší orientaci jsme je označily piktogramem. Úmyslně neuvádíme přesnou gramáž, neboť každý má v plánu uvedené jiné množství. Stejně tak máte samozřejmě možnost individuálně nahradit tu či onu potravinu z receptu za jinou z Vašeho seznamu. U některých receptů si povšimněte, že používáme i porci ovoce, a to ať už přímo k doslazení pokrmu nebo jako dezert.
Příprava pokrmů se převážně obejde bez použití tuků, takže jsou recepty vhodné i pro prvních 14 dnů přísné fáze, tedy období bez oleje. Sami rozhodněte podle toho, v jaké fázi programu se právě nacházíte, zda olej použijete, nebo ne. Po 14 dnech ale rozhodně nezapomeňte zařadit do jídelníčku kvalitní, za studená lisované oleje. Váš poradce Metabolic Balance Vám jistě doporučil, jak postupovat a jaké oleje jsou pro vás vhodné.
Za studena (do salátu) jsou vhodné oleje s vysokým obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin, jako například olej lněný. Pro tepelnou úpravu se dobře hodit olej řepkový, na horkou zeleninu zase BIO ghí (přepuštěné máslo hodně používané v indické kuchyni). Do jogurtu nebo k sladkým pokrmům olej ořechový či mandlový, použít můžete i lžíci kokosového mléka. U některých receptů najdete náš konkrétní tip, jaký druh oleje se podle nás k danému pokrmu nejlépe hodí.
Každý z receptů jsme si sami uvařili, vyfotili a hlavně ochutnali. Každý z nich nám chutnal. Ty, které nás nepřesvědčily, se v kuchařce neobjevují. Chceme Vám prezentovat jen to, co odpovídá našim představám. Doufáme, že Vám naše kuchařka přinese inspiraci a že Vás vaření bude bavit stejně jako bavilo nás.
Tištěná verze Metabolické kuchařky, vzadu s místem na poznámky, a s tužkou, může být vhodným dárkem pro klienty Metabolic Balance, nebo zajímavou inspirací pro zájemce o zdravé vaření.
Co budete potřebovat:
- Přesnou kuchyňskou váhu (nejlépe digitální)
- Hrnce a pánve s nepřilnavým povrchem
- Mixér (například tyčový)
- Struhadlo
- Případně spirálomat (není nutné, ale je fajn)
Z přísad:
- Kvalitní jablečný ocet
- Balzamikový ocet bez přídavků cukru či karamelu
- Zeleninový vývar v prášku bez cukru a glutamátu
- MB-hořčici
- Koření a bylinky
Autorky knihy
Ivana Büttner
Výživová poradkyně, výhradní zástupce Metabolic Balance v ČR, lektorka certifikačních školení pro poradce Metabolic Balance a kurzu vaření. Žije převážně v Bavorsku s manželem, synem Christofem, dcerou Katharinou (která se rovněž podílela na několika receptech v této kuchařce), kachnami, slepicemi a jinou všemožnou užitečnou zvířenou. S vášní pro zdravou, zábavnou, kreativní a ekologicky smysluplnou kuchyni se již dlouhá léta věnuje experimentování a vaření podle metody Metabolic Balance. Tvrdí, že je to nejjednodušší způsob, jak jíst to, co má smysl.
Irena Honzáková († 2022)
Dietní sestra, dlouholetá konzultantka Metabolic Balance, certifikovaná lektorka kurzu vaření. Žila v Praze, kde se kromě poradenské činnosti věnovala i pořádání kurzů vaření. Matka tří, dnes již dospělých synů, čtyřnásobná babička. S nadšením pro věc a pozitivní energii sobě vlastní, se pouštěla do přípravy metabolicky příznivých pokrmů a především do pečení všemožných metabolických dobrot. Její metabolické muffiny a štrůdl byly nepřekonatelné.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.